Sinds 1 januari 2015 bent u verplicht in het bezit te zijn van een definitief energielabel als u uw woning wilt verkopen of verhuren. Alle huiseigenaren die nog niet in bezit zijn van een energielabel voor hun woning zullen van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen die geen formele status heeft en is gebaseerd op bijvoorbeeld in het kadaster beschikbare informatie.

Via een applicatie van de Rijksoverheid kan de woningeigenaar – na inloggen met DigiD –  de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen. Deze gegevens omvatten bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken nodig zijn. Denk hierbij aan een foto van de CV-ketel. Vervolgens controleert een erkend deskundige het bewijs op afstand, via de applicatie. Na akkoord ontvangt de woningeigenaar het definitieve energielabel.

ADA Keur kan u helpen bij het verzamelen van de benodigde bewijslast. U kunt de bepaling van het energielabel niet uit besteden. Wel kunt u er voor kiezen ADA Keur een ‘energieprestatiecertificaat’ op te laten stellen.

Het energieprestatiecertificaat gaat vanaf 1 januari 2015 over in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. De Energie-Index is een vrijwillig instrument. Hiermee is een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Bij een Energie-Index ontvangt de woningeigenaar automatisch een definitief energielabel.

Verder worden aan de Energie-Index financiële instrumenten gekoppeld, zoals het woningwaarderingsstelsel. Professionele woningeigenaren, vooral in de huursector, gebruiken de Energie-Index. Ze kunnen hiermee de investeringen van hun huizenvoorraad waarderen en bepalen. Het energieprestatiecertificaat en het huidige energielabel (uitgereikt tot 1 januari 2015) blijven 10 jaar na opnamedatum geldig.

Als u wilt weten of en hoe u energie kan besparen, kan u een zogenaamd EPA-maatwerkrapport laten opstellen en desgewenst laten afmelden bij het agentschap. U krijgt daardoor inzicht in de energiebesparende maatregelen, de kosten van deze maatregelen en de terugverdientijd hiervan.

Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel