Veel mensen kijken bij de aankoop van een nieuwbouwwoning uit naar de oplevering ervan. Dit is namelijk ook het moment dat zij de sleutel ontvangen. In bouwkundig opzicht is dit echter niet het meest belangrijke moment. Bouwkundige inspecteurs kunnen bij de oplevering alleen hetgeen wat in het zicht is inspecteren of gebreken en tekortkomingen van de aannemer herleiden.

Om deze onduidelijkheid bij het inspecteren te voorkomen, heeft ADA Keur de Bouwfase Inspecties ontwikkeld. De woning wordt bij de Bouwfase Inspecties tijdens verschillende stadia van de bouw geïnspecteerd. Hierbij kunnen fouten in de constructie of uitvoering eerder herkend en gemeld worden.

Er vallen een aantal verschillende fases te onderscheiden:

Heiwerk

De grondvesten van de woning zijn bij de eindoplevering al lang niet meer zichtbaar, maar bij de heiwerkzaamheden wel. De inspecteur controleert de werkwijze, het kalenderen van de heiwerkzaamheden en de afwerking van de palen.

Fundering en leidingwerk

Of de fundering nu geprefabriceerd is of in het werk wordt gestort, het afwerkingsniveau laat nog wel eens te wensen over. De juiste detaillering en werkwijzen zijn van essentieel belang. Het leidingwerk wordt veelal direct in de toekomstige kruipruimte gemonteerd. Tijdens deze werkzaamheden is dit leidingwerk het beste te inspecteren.

Gevelsluiting

Tijdens de sluiting van de gevel kunnen er veel dingen fout gaan die bij de eindoplevering uit het zicht blijven. Onjuist aangebrachte isolatie of bouwafval in de spouw levert gegarandeerd vochtproblemen in de toekomst op.

Eindoplevering

Uit ervaring met de aannemer en het geconstateerde werk van de aannemer in de afgelopen fase inspecties, kan onze inspecteur op een gemakkelijke wijze de eindoplevering rondmaken. Zo heeft u er al die tijd geen omkijken naar en kunt u met een gerust gevoel u woning betrekken. U weet zeker dat de woning net zo goed is als dat het er uitziet.